Підготовка лоту до реалізації на електронних торгах в ПроЗорро

Публікація оголошення про проведення електронних торгів – це один з останніх кроків для замовника. Для того, щоб лот був готовий до внесення в систему ПроЗорро, організатор самої процедури повинен пройти декілька важливих етапів підготовки. Це стосується не лише звичайного формату торгів, але й інших схожих процедур, враховуючи і аукціони, де на лот можуть виставлятися самі різні типи майна.

Почати варто з того, що процес підготовки до реалізації майна на аукціоні не може тривати більше 3-х місяців. 

Говорячи про те, як саме повинна проходити підготовка, особливу увагу варто звернути на декілька основних кроків, які можна сміливо назвати найбільш важливими:

  • Формування переліку об’єктів, які виставляються на продаж. Чудовим прикладом того, як це працює, може стати реалізація земельних ділянок, які вважаються одним з найбільш популярних та перспективних напрямків в електронних аукціонах. Ви можете в цьому впевнитися особисто, якщо перейдете сюди https://sale.ueex.com.ua/ru/news/torgy-po-orendi-zemli-yak-vzyaty-uchastq-na-prozorro-prodazhi, що дозволить ознайомитись з відповідними даними, які будуть для вас справді корисними;
  • Забезпечення аукціону – якщо говорити про ті ж земельні ділянки, то мова йде про підготовку проекту по землеустрою, що є обов’язковим пунктом. Також, варто пам’ятати про визначення конкретних кордонів ділянки, проведення експертної оцінки, підготовку технічного паспорту, формування проекту договору, визначення всіх наявних обмежень та надання всього переліку матеріалів, які будуть важливими для потенційного учасника;
  • Формування лоту – на цьому етапі вже варто враховувати конкретне призначення майна, яке виставляється на продаж;
  • Визначення умов та вимог – цей крок також є важливим, тому що дає чітке розуміння учасникам, що їм потрібно зробити для того, щоб взяти участь в процедурі та на яких умовах вона взагалі буде відбуватися. 

Підготовка лоту – це справді не зовсім простий процес і саме тому зі всіма цими моментами краще ознайомитись якомога рідше. Варто нагадати, що в організатора є право на те, щоб відмінити проведення процедури, навіть на етапі підготовки лоту. Тут варто зауважити, що це можна зробити легше в тому випадку, якщо ще не пройшло десяти днів з того моменту, як всі дані про торги потрапили до засобів масової інформації.

Тут варто зауважити, що всі ці пункти є актуальними незалежно від того, який електронний майданчик було обрано самим учасником. ТБ “Українська енергетична біржа” – це один з ресурсів, що дає учасникам можливість переглянути перелік таких лотів, ознайомитися з вимогами для участі в таких торгах та зробити свої висновки. Якщо ж виникають якісь питання, на них можна дуже легко отримати відповідь, просто звернувшись до служби технічної підтримки.

Що таке ПроЗорро та для чого було створено цю систему

Використовуючи електронні майданчики для участі в торгах, учасники досить часто задають питання – для чого взагалі потрібен сервіс ПроЗорро та якою була мета його створення. 

ПроЗорро – це система, яка начала свою активну роботу саме в 2015-му році і сталось це внаслідок проведення ряду реформ, направлених на прозорість та відкритість всіх операцій, в яких фігурують  бюджетні кошти.

Все почалось з того, що всі державні закупівлі повинні проводитись саме через систему ПроЗорро. Для того, щоб зробити цей механізм віддаленим і надати йому право контролюючого органу, самі лоти було перенесено до електронних майданчиків. При цьому, кожен користувач має можливість обрати акредитований сервіс, скориставшись даною платформою.

Ще одна роль даного сервісу полягає в тому, що він виступає певною базою даних. Саме на цій платформі реєструються всі аукціони, закупівлі й торги. Лише після схвалення відповідною комісією, ці оголошення надсилаються до всіх акредитованих майданчиків, де в них можуть брати участь звичайні користувачі.

Також, ПроЗорро є певним архівом, куди потрапляє вся інформація вже про завершенні процедури. Більш того – це той архів, де дані зберігаються протягом довгого проміжку часу і в будь-який момент вони можуть бути підняті на поверхню.

Сторони, які беруть участь в електронних торгах ПроЗорро

Тут все досить просто і велику роль тут відіграє сама система ПроЗорро, яка максимально спрощує умови для користувачів.

  • Постачальники – це ті учасники, яким вдалося зробити найбільш вигідну цінову пропозицію та стати переможцями в боротьбі за певний лот;
  • Учасники – це користувачі, які лише готуються до того, щоб надіслати свою заявку та спробувати свої сили в боротьбі за цікаве оголошення;
  • Замовники – це та сторона, що займається питанням створення самого оголошення та зацікавлена в отриманні найбільш вигідних пропозицій.

Окремо варто виділити органи контролю, до яких можна віднести і антимонопольний комітет України, що відіграє тут досить важливу роль.

Об авторе

mediaosvita