Земельні аукціони в УУБ

В Україні було прийнято Закон про зміни до законів та актів України щодо продажу земель сільськогосподарського призначення. Таким чином, Верховна Рада України підтвердила, що офіційні земельні торги розпочалися раніше 1 липня 2021 р. Аукціони щодо земель вплинуть на землю, що належить аграрному сектору. Як зараз буде здійснюватися продаж земель сільськогосподарського призначення?

Система Prozorro.Sale – особливості праці

Протягом десятиліть українське суспільство постійно запитувало про продаж сільськогосподарських земель. У реальному часі Україна є основним підрядником сільськогосподарської продукції, незважаючи на те, що величезна частина території зайнята родючими ґрунтами – чорноземом. Отже, основною складовою у продажу землі було питання корупційної діяльності під час операцій, головне – усунути корупцію.

В Україні площа всіх сільськогосподарських угідь становить близько 43 млн. гектарів землі. Приблизно 10 400 000 виділяється у власність держави. Гектар, інша частина залишається для простих громадян України. Якщо врахувати загальну кількість фермерів та власників земель, то ця цифра становить близько 25 мільйонів осіб. 

Відповідно, торги на офіційному сайті будуть відповідати фермерам та простим громадянам. Перш за все, буде прозорість усіх операцій процесу купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення. Корумповані компанії не зможуть придбати земельні ділянки за пільговими цінами або використовувати їх незаконно.

Для того, щоб угоди мали однакові права, для більш конкурентоспроможної вартості земельних ділянок та усунення корупційних дій, Україна впроваджує офіційні земельні торги.

Земельні аукціони відбудуться на офіційному сайті Prozorro – це офіційний сайт, а саме Українська універсальна біржа. До 2024 року звичайні громадяни України можуть стати учасниками торгів, а нещодавно, з 2024 року, до них можуть приєднатися юридичні особи. Підприємства та організації. Важливо, щоб ці юридичні особи своєчасно проходили реєстрацію для кожного із сайтів, яких зараз налічується приблизно 44.

У реальному часі торгівля відбувається на платформі ProZorro.Sale. На сьогодні укладено близько 300 тисяч угод, які були прозорими та не мали корупції. Крім того, як об’єкти використовувалися не тільки земельні території, а й автомобілі, обладнання та приміщення. На майданчиках 20 тисяч учасників. Деякі учасники торгів є офіційними учасниками сайту УУБ https://www.uub.com.ua/rus/presscenter/novosti-birzhi/zemelnye-auktsyony-osobennosty-protsedury-na-prozorroprodazhy/. В результаті аукціону Україна змогла більш ретельно прийняти перші прибуткові кошти на суму 24 млрд. грн.

Об авторе

mediaosvita